Vinkit työttömälle: Näin säilytät elämänhallinnan ja jopa kehität itseäsi, tai: Elämä on tanssia

Jouduin ensimmäistä kertaa työttömäksi 2012 AMK-koulutuksesta valmistumisen jälkeen. Pudotus oli kieltämättä kuin tyhjän päälle: arkea raamittava kokemus säännöllisestä tekemisestä katosi kun säännöllistä tai edes viikoittaista koulussa käymistä ei ollut. Ystäväsuhteet paikkasivat tätä jossain määrin, mutta olisin itse siinä vaiheessa kuitenkin kaivannut jotain säännöllistä ammatillisempaakin tekemistä, tai nimenomaan jotain hyödyllistä *tekemistä* eikä vain oleilua ja hengailua.

Näin viiden vuoden jälkeen on ehkä hyvä palata noihin hetkiin, jotka eivät olleet hohdokkaimpia mutta joista voin kyllä sanoa oppineeni jotain.

On tärkeä ymmärtää, että elämän kokemukset eivät ole ”vain” asioiden tekemistä: että koulussa käynti on vain kouluun menemistä, olemista, ja tehtävien tekoa. Kokemuksissa on myös metataso: mitä itse ajattelemme toiminnasta, mitä tunteita se herättää, millaiset resurssit minulla on tehtävistä suoriutumiseen, miten kykenemme suunnittelemaan tähän liittyviä toimintojamme. Tällä metatasolla on merkitystä silloin, kun tapahtuu muutoksia: koulu osoittautuu hyvin haasteelliseksi tai se loppuu.

Oma jatko-opiskeluni Aalto-yliopistossa kriisiytyi 2016, kun huomasin että opetus ei soveltunut minulle. Opiskelijaelämä olisi vaatinut paljon enemmän panostusta kuin mihin olin valmis. Tämä aiheutti kasvavan negatiivisen lankakerän, ja lopulta en käynyt Otaniemessä juuri lainkaan.

Pointtini on, että on tärkeää pyrkiä tarkastelemaan omia ajatuksiaan tällaisissa kriisitilanteissa. Ystävät ja sukulaiset auttavat tietysti jonkin verran, mutta heidänkin aikansa ja osaamisensa on rajallista. Siksi suosittelen, että ensimmäisenä työttömyyspäivänä alat pitää päiväkirjaa.

Itse suosittelen Standard Notes -muistiinpanosovellusta mobiiliin ja työpöydälle. Muita vaihtoehtoja löytyy täältä. Itse pidän Standard Notesin salauksesta ja simplistisestä lähestymistavasta. Mahdollisuus aihetunnisteiden (tags) käyttöön on tärkeää.

Suosittelen pilveen synkronoivaa sovellusta siksi, että sillä voi tehdä muistiinpanoja helposti vaikka bussissa tai junassa (tai vaikka lentokoneessa) ja jatkaa kotona läppärillä tai pöytäkoneella.

Kun alat tehdä muistiinpanoja arjestasi, kiinnitä huomiota siihen miten puhut siitä. Esim. jos alat haluat käsitellä työnhakuasi, käytä tunnistetta työllistyminen (ei työttömyys), jos käsittelet elämän ongelmia käytä tunnistetta elämänlaatu tai itsensä kehittäminen (ei vaikkapa arjen ongelmat tai paska fiilis). Kukaan ei tietenkään toimi tässä ajatuspoliisina, mutta tähän pätee se kuuluisa vetovoiman laki (vaikka siitä onkin monien mielessä tullut kaikenkattava bullshit-teoria). Pointtini on, että jos puhut joka päivä paskoista fiiliksistäsi, ajatukset ohjautuvat niihin eivätkä välttämättä näe enää positiivisia asioita. (En toki kiellä ettenkö itsekin saata jossain vaiheessa käyttää tuollaista tunnistetta, mutta on hyvä varata se harvoihin hetkiin.)

Elämänhallinnassa on tärkeää ymmärtää mikä on tavoite ja mikä on työkalu tavoitteen saavuttamiseen. Esimerkiksi päiväkirjan pitäminen (tai muistiinpanojen tekeminen) on työkalu eikä sinällään tavoite. Itse en koskaan innostunut päiväkirjan pitämisestä, koska nimenomaan mielsin sen tavoitteeksi (”kirjoita viisi lausetta joka päivä”) enkä ymmärtänyt miksi teen sitä – ajattelin että kunhan kirjoitan ylipäänsä jotain joka päivä, kaikkea hyvää seuraa elämääni väistämättä. Nyt ymmärrän että kirjoittaminen ei ole itseisarvo.

Näiden arjen merkityksellisten asioiden huomaaminen vie jonkin aikaa, jos ei ole tottunut niitä huomaamaan. Elämässä uppoaa nimittäin helposti tasapaksuun kokemukseen: herätys, työ, sali, koti, viikonloppuna baariin.

Analogiana voisi mainita vaikka tanssin, minulle rakkaan harrastuksen: aluksi on vaikea tunnistaa kappaleen rytmiä ja tyylilajia, mutta kunhan niitä jonkin aikaa kuuntelee, alkaa tunnistaa kunkin lajin ominaispiirteet. Sitten kun perusaskeleet sujuvat, aletaan hioa nyansseja jotka todella karakterisoivat kyseistä lajia.

Väitän että kun alat tehdä muistiinpanoja milloin mistäkin mieleesi tulevasta, alat huomata että alkaa syntyä myös uusia ideoita ja näkökulmia. Usein nämä näkökulmat tulevat ohimennen ratikkamatkalla tai sunnuntaiaamuna lehteä lukiessa, ja silloin on kätevää kirjoittaa lähellä muutenkin olevaan älypuhelimeen muutama avainsana tai lause. Synkronoinnin ansiosta voit sitten jatkaa asiaa.

Saatpahan myös hyvän fraasin heitettäväksi, kun tuijotat kännykkääsi ja joku tokaisee että laita se kännykkä pois:

Sori, mä kirjoitin päiväkirjaa.

Kommentointi on auki, jos haluat jakaa omia ajatuksiasi aiheesta.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Vinkit työttömälle: Näin säilytät elämänhallinnan ja jopa kehität itseäsi, tai: Elämä on tanssia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s