Mitä tehdä lukion jälkeen? (tai mieluusti jo ennen sen loppumista)

Ajattelin kirjoittaa oman tulevaisuuden suunnittelusta ja koulutukseen hakeutumisesta omakohtaisesta näkökulmastani, sillä itse kirjoittaessani ylioppilaaksi kymmenen vuotta sitten kukaan ei erityisesti neuvonut asioissa kuten:

  • Kannattaako pitää välivuosi?
  • Mitä tehdä armeijassa/sivarissa?
  • Mikä koulutus on hyvä ja mistä seuraa varma työllistyminen?

Itse päädyin menemään flow’lla, sillä 18-vuotiaana harvoin omaa kauhean hyvää pitkän tähtäimen suunnitelmaa. Tai ainakaan minulla ei sellaista ollut. Tässä tekstissä käsittelen aihetta QA-tyyppisesti, eli vastaan kysymyksiin sillä kokemuksella joka on tässä aikuisiällä kertynyt. Jos joku pahoittaa mielensä, saa vapaasti kommentoida!

1. Kannattaako pitää välivuosi?

Välivuosi voi olla mielekäs valinta, jos tuntuu siltä että lukioaika on mennyt putkessa ja kesät töitä painaen. Suosittelen kuitenkin että teet karkean suunnitelman siitä mitä aiot vuoden aikana tehdä, esim. kuukausien tasolla.

Välivuosi saattaa tulla luonnostaan, jos pääset kesätöihin lukion jälkeen ja voit jatkaa töissä syksyllä. Itselleni kävi näin: syksy meni töitä tehden ja kevät armeijassa. Pelkkä ”varaan välivuoden elämäni suunnan mietiskelyyn” ei välttämättä kanna kauhean pitkälle, koska mietiskelyn voi tehdä parissa viikossa tai kuukaudessa, eikä vuoden kestävä pohdiskelu edesauta kauheasti asiaa. Siitä voi tulla jopa ansa: toisaalta tuo olisi kivaa, toisaalta tämä, mikähän olisi parasta?

Jos toisaalta haluat oikeasti pohtia mikä olisi järkevintä koulutusta itsellesi, ota vaikka HS-digilehden (tai jonkin maakuntalehden) tilaus kolmeksi kuukaudeksi ja lue päivittäin uutisia. Niissä kerrotaan usein ihmisten erilaisia elämäntarinoita: esimerkiksi sunnuntain Hesarissa on oma Ura-sivunsa. YLE uutisetkin menevät, jos vaan ymmärtää seurata teemakohtaisia uutisia, esim. talous– tai terveysaiheisia uutisia. Kun huomaat minkä aiheiden pariin uteliaisuutesi ohjaa, voit alkaa miettiä millä tasolla haluaisit työskennellä niiden parissa.

2. Haluan bloggaajaksi tai pelistriimaajaksi, miten kouluttaudun niihin?

Parasta on kun harrastuksesta saa tehtyä työn, sanovat startup-ihmiset usein haastatteluissa. On kuitenkin hyvä huomioida, että usein bloggaajan tai striimaajan työ on yrittäjämäistä. Tämä voi aiheuttaa ongelmia myöhemmin esim. työttömyyspäivärahojen kanssa tai sairastilanteissa. Tulonlähteen (blogin mainokset, sponsorit, Twitch.tv:n tilaajat) on jo oltava aika vakaa että laskut saa maksettua.

En ole tässä puhumassa kuukausipalkkaisen työn puolesta, vaan haluan tuoda esiin, että mediayrittäjän (joskus vuosituhannen vaihteessa puhuttiin sisällöntuottajista) työ ei välttämättä ole niin hohdokasta kuin mitä ulospäin näyttää. Lisäksi etenkin Suomessa voi olla järkevää hankkia se AMK- tai yliopistokoulutus pohjalle, koska sitten jos bloggaaminen ei enää nappaakaan, voi miettiä jotain muuta työtä. Aktiivinen kirjoittaminen näyttää joka tapauksessa hyvältä CV:ssä koulutuksen kera. (Pelkästään lukiokoulutus ja siitä bloggaajaksi, nooh… toki aina voi lykästää mutta väittäisin että monessa mediafirmassa vaaditaan kuitenkin jonkinlaista journalistista tai media-alan koulutusta.)

3. Mikä koulutus on hyvä ja mistä seuraa varma työllistyminen?

Näitä listojahan on iltapäivälehdet aina keväisin pullollaan, kun pääsykoekausi alkaa. Näkisin että tämä on tasapainottelua:

  • Mikä minua kiinnostaa?
  • Mistä minä nautin?
  • Mille on yhteiskunnassa tarvetta?

Tämä venn-diagrammi on hyvä ottaa pohjaksi pohdinnoille:

CareerVennDiagram

Lähde

Toki 18-vuotiaana ei välttämättä ole ihan selvää missä on hyvä, mutta uskoisin että joitakin nautintoa tuottavia asioita on monella jo löytynyt, oli se sitten kirjoittaminen, maalaaminen tai pienoismallien rakentaminen. Sitten voikin alkaa miettiä miten sovittaa oma tulevaisuuden minä yhteiskunnassa oleviin tarpeisiin. Ei kannata toisaalta lukkiutua siihen ajatteluun että vaikkapa insinööriura tarkottaisi välttämättä loputonta toimistossa istumista, tai sosiologian lukeminen yliopistossa johtaa työttömyyteen. Pääsykokeet yleensä mittaavat soveltuvuutta alalle, ja jos kolmannen yrityskerran jälkeen ei pääse haluamalleen linjalle, kannattaa harkita vaihtoehtoisia urapolkuja.

Minua hieman häiritsee kun mediassa nostetaan toisinaan esille vaikkapa näyttelijöitä, jotka pääsivät viidennellä yrittämällä Teatterikorkeaan, ja luodaan mielikuva, että kovalla työllä kaikki on mahdollista. Relevantti xkcd:

survivorship_bias

Toisin sanoen, on myös paljon ihmisiä jotka hakivat monta kertaa samalle linjalle yliopistoon eivätkä tulleet valituksi. ”Kaikki on mahdollista” on toki voimaannuttava ajatus, mutta se tulisikin mieltää sellaiseksi eikä niinkään elämänohjeeksi – sitä seuraamalla saattaa päätyä suotta vuosiksi lyömään päätään seinään ja heikentää elämänlaatuaan. Ja jos näyttelijän työtä oikeasti haluaa tehdä, on hyvä huomioida myös ammatin realiteetit: harjoitusajat, freelancereiden työttömyysjaksot ja teattereissa ilta- ja viikonlopputyöt. Ei siis välttämättä kannata tehdä uravalintaansa pinnallisten käsitysten perusteella.

4. Okei okei, sait ylipuhuttua. Yliopisto vai AMK?

Riippuu mille alalle suuntaudut. Minusta AMK-koulutusta väheksytään foorumeilla aivan suotta, ja yliopistoa glorifioidaan liikaa. Itselläni on kokemusta molemmista teknisen alan koulutuksina ja pidän enemmän AMK:sta.

Opetuksen laatua voi toki kysellä foorumeilta etukäteen, mutta pelkästään nettikommenttien perusteella ei kannattane tehdä koulutusvalintoja, jos ala sinällään kiinnostaa. On kuitenkin hyvä huomioida, että oppilaitosten nettisivuilla puffataan ja markkinoidaan koulutuksia, eivätkä ne aina anna realistista kuvaa itse koulutuksesta ja työllistymisestä.

Lisäksi kurssien laatu voi riippua ihan opettajasta sinä vuonna. Välillä tuntuu että opiskelijat odottavat että tieto istutetaan heidän päähänsä kursseilla automaattisesti, ja arvosanoja annetaan miten sattuu (liian hyviä liian helposti). Tämä on trendi maailmallakin. Näkökulmia on tietysti monia, mutta minusta on hyvä pois siirtyä arvosanakeskeisestä ajattelusta ja keskittyä omaan oppimiseen eri kursseilla. Ei kukaan töissäkään tule antamaan arvosanaa asteikolla 1-5 ja vertaisarvioinnit päälle. Projekti joko meni läpi täydellisesti (tätä ei tapahdu) tai sitten jossain epäonnistuttiin matkan varrella (tätä tapahtuu aina).

5. Lopuksi

Tämä teksti syntyi aika spontaanisti eräänä elokuisena sunnuntai-iltapäivänä, kun aloin miettimään lukion loppumista ja sitä, mitä toivon että joku olisi minulle kertonut kymmenen vuotta sitten. Alle parikymppisellä tällainen vertaistuki usein puuttuu, kun ystäväpiiriin ei kuulu +25 v. ikäluokkaa, vaan seuraava kontakti onkin sitten omat vanhemmat, joiden omista opiskeluvuosista on jo aikaa. Jos olet vielä lukiossa/amiksessa ja mietit omia urapolkujasi, kannattaa yrittää osallistua entisten opiskelijoiden esityksiin tai erinäisiin kiertueisiin, joissa nykyiset eri alojen opiskelijat kiertävät oppilaitoksia. Ainakin yliopistolla osakunnilla on tällaisia fuksi-introja, ja teknisen korkeakoulun puolella killat voivat järjestää vastaavia tapahtumia kouluissa.

Toisaalta tuskin kukaan killan tai osakunnan edustaja panee pahakseen, jos satut löytämään mielenkiintoisen alan opiskelijajärjestön ja vaikka soitat tai laitat sähköpostia heille, jossa kyselet alasta ja opinnoista. Toki he kehuvat hommaa maasta taivaisiin (etenkin kun kyselyihin vastaavat ovat niitä opiskelija-aktiiveja), mutta ainakin heiltä voi saada päätöksen tueksi jotain näkökulmia.

 

Kommentointi on auki, jos haluat jakaa omia ajatuksiasi aiheesta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s