Kuinka aloitat säännöllisen liikunnan – sisältää kuumia vinkkejä!

Vapaa-ajan liikunnasta on tullut nykyaikana normi ja jopa välttämättömyys, kun toimistotyön tekeminen on lisääntynyt paljon. Tässä blogissa käsittelen liikunnan aloittamista ja siitä, miten olen onnistunut siinä omakohtaisesti.

Ensin hieman taustaa: innostuin itse lavatansseista n. 8 vuotta sitten, ja sen jälkeen on tullut käytyä monilla kursseilla. Vuonna 2016 halusin sitten lähteä kehittämään hommaa enemmän ja saada säännöllisen harrastuksen, ja menin parin kanssa kilpatanssikurssille. Menneenä keväänä kävimme sitten ensimmäisissä kisoissamme.

Kuntosalilla ryhdyin käymään säännöllisesti 2008 ja kävin aina vuoteen 2015 asti, jolloin salitreenailu muuttui epäsäännöllisemmäksi ja lopulta hiipui kokonaan. Nyt loppukesästä -17 olen alkanut herätellä vanhaa harrastusta, ja olen nauttinut ensimmäisistä treeneistä suuresti.

Näen asian niin, että liikuntatreeneihin liittyy sama asia kuin ekassa blogissani, toisin sanoen metataso: miten treeneistä ajattelee itse ja ovatko ne tavoite vai työkalu.

Joku on varmasti kuullut tavoitteiden asettamisen tärkeydestä mitä itseapukirjallisuudessa viljellään, mutta minä haluaisin korostaa tavoitteiden muotoilun tärkeyttä. Tavoitteet kannattaa mieltää jonkinlaiseksi vahaksi tai saveksi, jotka ovat ensin jotain ja sitten voivat olla jotain muuta.

Esim. jos haluat aloittaa saliharrastuksen, sen sijaan että ajattelet: ”tavoite on että käyn salilla kolme kertaa viikossa”, voit muotoilla sen näin: ”haluan alkaa panostaa henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiini, ja säännöllinen liikuntaharjoittelu tukee sitä”. Tämä tavoite voimaannuttaa (hyvin tärkeää!), koska se on dynaaminen: jos et nyt joku viikko ehdikään käymään kolmea kertaa salilla, ei siitä tarvitse tuntea huonoa omatuntua – eihän se ollut edes eksplisiittisenä tavoitteena.

Sitten kun alat miettiä konkreettisesti ensi viikon ohjelmaa, voit tehdä vaikkapa Google-kalenteriin tunnin treenislotit valmiiksi sunnuntaille. Vietä viikonloppuna 10 minuuttia seuraavan liikuntaviikon järjestämiseen. Treenien vetäminen ja pudottaminen päivältä toiselle onnistuu helposti Googlen kalenterissa. Kannattaa tehdä oman kalenteri treeneille (vasemmalta Omat kalenterit, alaspäinnuolesta klikkaus ja Luo uusi kalenteri).

Liikuntavalmentajat korostavat usein myös kuinka tärkeää on kuunnella itseään ja kehoaan treeneissä. Minä en koskaan oikein ymmärtänyt tätä ennen kuin nyt. Haluan kuitenkin laajentaa tämän tokaisun näkökulmaa: on tärkeää kuunnella itseään elämässä ylipäänsä, ja olla herkkänä niin fyysisille kuin henkisille signaaleille. Esimerkiksi jos pitkän toimistopäivän jälkeen uuvuttaa, paras ja rentouttavin ratkaisu ei välttämättä ole mennä sohvalle makaamaan, vaan ottaa hieman välipalaa ja lähteä kuntosalille. Ja jos aiemmin suunniteltu selkätreeni ei maistu, voi polkea vaikka kuntopyörällä 40 minuuttia.

Liikunnallinen ajattelutapa vaatii hieman opettelua, kun kehon signaalit (uupumus työpäivän jälkeen) täytyy yhdistää uusiin asioihin (treenit). Uuden opettelu ei aina edes vie kauaa – kyllähän ihmiset oppivat polttamaan tupakkaakin parissa päivässä!

Treeneissä käyntiä voi motivoida myös aiemmin mainittu päiväkirjan pito. Tekemistä auttaa kun laittaa jokunen sanan muistiin heti salilta lähdön jälkeen ja tekee vaikka illalla myöhemmin pidempää pohdintaa.

 

Kommentointi on auki, jos haluat jakaa omia ajatuksiasi aiheesta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s